Gyors divatfogyókúrák helyett inkább tartósan változtassunk életmódunkon ahhoz, hogy a fogyás ne az izomból, hanem a test zsírtartalmából történjen.
1. Fogalmazzunk meg reális, hosszú távú célokat! A célkitűzés legyen elérhető, a súlyfelesleg csökkenése ne legyen gyors!
2. Változtassunk helytelen étkezési szokásainkon:
- Együnk naponta többször (4-5 alkalommal), de kisebb mennyiséget!
- Kerüljük az édességeket (cukrozott üdítőitalok, cukor, sütemények)!
- Kezdjük az étkezést levessel vagy salátával, amely csökkenti éhségérzetünket!
- Csökkentsük az ételkészítéshez és a kenyérkenéshez felhasznált zsiradék mennyiségét!
- Laktató élelmirost-, valamint vitamin és ásványianyag-tartamuk miatt fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket (pl. natúr pelyhek, Graham-kenyér, barna tészta)!
- Válasszunk sovány húsokat (pl. pulyka- vagy csirkemell, sertéskaraj, halak közül busa, fogas, harcsa, hekk, tőkehal, pisztráng)!
- A zsírszegény tejtermékeket fontos beépíteni az étrendbe magas kalcium-, D-vitamin- és fehérjetartalmuk miatt.
- Ételkészítésnél részesítsük előnyben a főtt, párolt és rakott, töltött, grillezett ételeket!
- Igyunk naponta 2,5-3 liter ásványvizet!
3. Ha egyedül nem megy, kérjük dietetikus segítségét az egyénre szabott diétás étrend elkészítéséhez!
4. Legyen mindennapos a testmozgás, a hangsúly a fokozatosságon és a rendszerességen van!