Sokan máig úgy gondolják, hogy fogaink épsége mindössze azon múlik, mennyi édességet fogyasztunk…
A száj pH-értéke rendszerint 7,2-es értéket mutat, amelyet a ételek és italok befolyásolnak. A pH-érték eltolódása savas irányba (7 alatt) annál ártalmasabb, minél gyakrabban és hosszabb ideig hat a fogakra, káros következménye – egyebek mellett – a fogakon létrejövő szuvasodás.
Általánosságban elmondható, hogy a fogszuvasodás szempontjából a szénhidrátok – az egyszerű cukrok és a keményítő – a legkárosabbak, így a tészták, a fehér kenyér, valamint a cukros üdítőitalok mind savasodást okozó ételek.
Jó tanácsok
• Mellőzzük a túl savas ételeket, az étkezés alkalmával a táplálékot hígítsuk folyadékkal, vagyis igyunk sok vizet!
• Ne nassoljunk az étkezések között! Leginkább ugyanis azok az ételek és italok okozhatnak fogszuvasodást, amelyek sokáig maradnak a szájban.
Az édes italokkal is hasonló a helyzet: lassú kortyolgatás esetén fogaink hosszabb időn keresztül érintkeznek a savakkal, így a fogszuvasodás veszélye is fokozottabb.
• Várjunk legalább két órát az étel- és italfogyasztások között, hogy a nyálnak legyen ideje kifejteni jótékony, tisztító hatását.
• Részesítsük előnyben a rostban gazdag ételeket, ezek ugyanis kevésbé okoznak savas eltolódást. A fehér kenyér helyett válasszunk például teljes kiőrlésű pékárut, és együnk sok zöldséget!
• Minden kis falatocskát kb. 30-40-szer rágjunk meg!
• Egy kis darab sajt az étkezés végén ellensúlyozhatja a szénhidráttartalmú ételekből származó savak károsító hatását.
• A savas típusú táplálékok elfogyasztása után nem szabad azonnal a fogkeféhez nyúlnunk, mert az étkezés során erőteljes savas hatásnak kitett zománcot károsíthatja a további dörzsölés. Érdemes tehát csupán fél-egy órával étkezés után nekifogni a tisztításnak.