A napi zsírbevitel csökkentésével és a zsírsavak arányának optimalizálásával (telített zsírsavak mellőzése, telítetlen zsírsavak fogyasztása) a szív-és érrendszeri betegségek megelőzhetőek, kockázatuk csökkenthető.
Különösen fontos az étrend Omega 3, többszörösen telítetlen zsírsavak természetes forrásokból történő növelése, ugyanis a belőlük származó biológiailag aktív anyagok csökkentik a koleszterin- és triglicerinszintet, kedvező irányba hatnak gyulladásos és véralvadási folyamatokban, növelik a vér viszkozitását, trombózismegelőző hatásúak, valamint szükségesek az idegrendszer és az immunrendszer zavartalan működéséhez.
A halételek tartalmazzák a szervezet számára létfontosságú Omega 3 zsírsavat. Azok számára, akik nem szeretik a halat, megfelelő alternatívát jelenthetnek az értékes, hidegen sajtolt növényi olajok.